Děti syrských uprchlíků – další ztracená generace?

21. ledna 2018

Prázdný čas, vykořeněnost a těžké zážitky z války trápí obyvatele jednoho z největších uprchlických táborů na světě, Zátarí na severu Jordánska. Diakonie bude i letos pracovat s ohroženými rodinami. Pro 480 dětí i dospělých připravila setkávání, která jim pomohou zvládnout každodenní život v táboře.

Děti syrských uprchlíků – další ztracená generace?
21. ledna 2018 - Děti syrských uprchlíků – další ztracená generace?

Syrští muži a ženy, kteří odešli ze svých zničených domovů, žijí v táboře další rok bez naděje na brzký návrat domů. Ale víc než polovina obyvatel tábora nejsou dospělí. Jsou to děti a mladí lidé.

Stále častěji se o nich mluví jako o další ztracené generaci.

Děti ohrožuje prázdný čas

Nejmladší děti se narodily už do syrské války a zatím vůbec nepoznaly, co to je žít v míru. Dospívající děti za sebou mají těžké životní změny a ztráty, cítí se izolovány a vykořeněny.

Chybí jim činnosti, které by jim pomohly žít mezi zoufalými dospělými v 80tisícovém „městě“ Zátarí a naplnily volný čas, kterého je v Zátarí prostě příliš mnoho. V táboře není ani dost učitelů, prostoru ani peněz na to, aby se školáci mohli pořádně vzdělávat.

Válka se prodlužuje a situace Syřanů v táboře se nemění. Prohlubuje se všudypřítomný pocit prázdnoty, děti trpí nedostatkem podnětů, mají strach a mladí lidé vybíjejí svoje úzkosti v konfliktech. Všichni potřebují naplnit čassmysluplnými činnostmi, které by jim pomohly alespoň trochu zpracovat prožitá trápení.

Programy pro 480 lidí

Diakonie spolupracuje i letos s asistenty jordánské pobočky Lutheran World Federation přímo v táboře. Připravili jsme pro 480 obyvatel tábora 4 různé aktivity. Spolupracovat při nich bude i 15 syrských dobrovolníků, kteří tak užitečně naplní svůj čas. Také získají zkušenosti, jež využijí i po návratu do života mimo tábor.

Děti i dospělí mají v sobě zážitky a traumata, jaká si ani neumíme představit. Plánované aktivity mají posílit jejich psychický stav tak, aby dovedli mluvit o tom, co prožívají, a lépe zvládali každodenní život.

Zahnat dětem noční můry

Děti často trápí zlé sny a mají strach, který nedovedou popsat. 80 šesti- až desetiletých dětí se bude pokoušet pomocí her a povídání vyjádřit svoje pocity a snížit tak napětí, ve kterém žijí.

Podobně bude se svými zážitky a emocemi pod odborným vedením pracovat 150 chlapců a dívek mezi 11–17 lety. Tyto děti se často chovají agresivně, nebo se naopak samy stávají obětmi násilí. V kurzech na ně čekají tato témata: posouzení a zvládání emocí, vztah k vrstevníkům, vztahy s dospělými, konflikt a mír, budoucnost.

Aby rodiče rozuměli zmatku svých dětí

Kurz pro rodiče a opatrovníky je otevřený pro 150 dospělých žen a mužů. V rozhovorech a dalších aktivitách se naučí lépe chápat potřeby svých dětí a dorozumívat se s nimi tak, aby pro ně vytvářeli bezpečné zázemí.

A konečně 100 žen se zapojí do svépomocných skupin, ve kterých budou mluvit o svých problémech a o různých způsobech podpory ohrožených dětí. Takové skupiny působí obvykle velmi dobře i ve svém okolí, protože ženy navíc připravují zajímavé společenské události pro ostatní obyvatele tábora.

Neztratit se v traumatech

Naše pomoc směřuje k tomu, aby dospělí i děti dokázali žít s traumaty, která jim způsobila válka, a aby děti žily v bezpečném prostředí. K tomu nejvíce přispívá právě dobré rodinné zázemí. Věříme, že možnosti, které lidem v Zátarí nabízíme, také posílí jejich důvěru, že život má pořád smysl, i naději na lepší budoucnost.