RamiRami je úžasný šestiletý školák centra Tahaddi, který i přes své životní peripetie jde za svými sny

Komu Postní sbírka pomáhá?

Díky dlouhodobé spolupráci Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE a komunitního centra Tahaddi se již několik let daří zajistit vzdělávání dětí od nejmenších po téměř dospělé v chudinské čtvrti Hay el Gharbeh v libanonském Bejrútu.

I letošní výtěžek z Postní sbírky poputuje zejména na vzdělávání dětí a také na podporu jejich rodin.

Rozdělení výtěžku z Postní sbírky 2024

Výnos sbírky je jasně rozdělen:  82 % vybraných prostředků je určeno na přímou podporu vzdělávání dětí v Libanonu a bude předáno komunitnímu centru Tahaddi a 18 % je určeno na zajištění sbírky.

Postní sbírka v minulých ročních:

• pomohla sirotkům a rodinám bez prostředků v Etiopii, aby si mohly zajistit základní dlouhodobou možnost obživy, zejména potom velmi chudé žen, které zůstaly samy s dětmi nebo si cizí děti osvojily do pěstounské péče, aby byly schopny si vlastními silami zajistit skromné živobytí a dětem školní vzdělání
  • přispěla k provozu center v uprchlických táborech v severním Iráku, ve kterých se ženy a dívky pokoušejí vyrovnat se s traumaty z války
  • pomohla lidem z uprchlických táborů v Myanmaru s opravou střech v táboře pro vnitřní uprchlíky Ah Nauk Ywe a zajištěním školních pomůcek pro děti a obživy v táborech na západě Myanmaru
  • podílela se na stavbě denního centra a krytého dětského hřiště v Jordánsku, aby umožnila dětem veseleji trávit svůj volný čas a odlehčila rodičům, kteří pracují a zajišťují chod domácnosti, a několik let podporovala celodenně fungující mateřské školy (první svého druhu) pro 60 dětí
  • podpořila provoz mateřské školy a distribuci zimní pomoci (topný olej, teplé přikrývky a matrace atd.) pro 540 nejpotřebnějších domácností v libanonském údolí Biká
  • přispěla na pomoc obětem zemětřesení v Sýrii v roce 2023 a lidem na Ukrajině, kde 24. února 2022 začala válka po napadení země ze strany Ruska
  • od roku 2017 podporuje komunitní centrum Tahaddi v Libanonu včetně jeho zdravotního centra, které poskytuje základní primární péči a prevenci, a školy a školky pro malé školáky a dospívající mládež; také podpořila šicí dílnu, ve které pracující ženy, jejichž děti chodí do školy Tahaddi a jejichž výrobky lze koupit na e-shopu www.pomahejdarkem.cz.