POSTNÍ SBÍRKA 2019: Návrat domů

V Sýrii na Blízkém východě se stále válčí. Šest milionů Syřanů kvůli tomu opustilo své domovy. Žijí v obtížných podmínkách uprchlických táborů. Naštěstí se po osmi dlouhých letech válečný konflikt postupně uklidňuje. Spolu s tím roste naděje uprchlíků na návrat domů. Již v polovině minulého roku se k takovému kroku rozhodly desítky tisíc lidí.

IMG_7734 7. Nádrž na vodu 2 tabor je mesto (3)

Cesta zpět je však velmi komplikovaná. V Sýrii stále není bezpečno. Města a vesnice jsou zničené. Lidé obtížně hledají obživu. Syrské rodiny jsou přitom po letech na útěku vyčerpané – fyzicky, psychicky i finančně. Jejich situace je naléhavá.

I letos proto chceme výtěžek z Postní sbírky 2019 věnovat opět na pomoc syrským rodinám. Loni jsme uprchlíkům pomáhali hlavně v Libanonu a díky výtěžku z Postní sbírky 2018 také v Jordánském uprchlickém táboře Za´atari.

Kde konkrétně budeme pomáhat letos?

V Libanonu pokračujeme v podpoře konkrétních uprchlických rodin. Nejvíc je zatěžuje, že za ubytování v nuzných bytech (v zemi nejsou uprchlické tábory) platí velmi vysoké nájmy. Vedle potravinové pomoci půjde o zajištění základních věcí do domácností, jako jsou přikrývky, topení nebo pračky.

V Jordánsku, v  governorátu Zarqa se zaměříme na kurzy malování keramiky. Ty slouží uprchlíkům postiženým mnoha traumaty jako arteterapie. Absolventi kurzů zároveň získají dovednost, která jim může sloužit jako zdroj obživy. Lidem nejvíce zasaženým válečnými traumaty poskytneme psychosociální podporu. Dětem nabídneme kurzy práce s emocemi skrze brazilský tanec Capoeira.

Pojďte do toho s námi. Uprchlíky, kteří se připravují na návrat domů, můžeme podpořit společně.

Potřebujeme vaši pomoc

Číslo účtu: 2400384700/2010, variabilní symbol: 302xxxx (xxxx = číslo sboru)

logoCRHA

Diakonie pomáhá na Blízkém východě s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Vzkaz synodního seniora Daniela Ženatého

Pomohu syrským uprchlíkům s návratem domů